Over Ons

Wat begon als een  babbel tussen pot & pint

Het begon allemaal tussen pot en pint, tijdens nachtelijke uren. We schrijven 8 november 1980. Tijdens een herfstbal van de Koninklijke Fanfare rusten Rik Van Horebeek, Amelieke Kennis en Paula Lemmens even uit na een swing, cha-cha-cha en slow. Van het een komt het ander en Rik polst naar hun interesse om een oud Lubbeeks gebruik te hernemen. Natuurlijk wilden ze graag toneel spelen!

De toneelmicrobe groeide en via het informatieblad, parochieblad en persoonlijke contacten kreeg de nieuwe toneelgroep vorm. Een groep van acht enthousiastelingen houdt in december van datzelfde jaar de toneelgroep boven het doopfont. Amelieke Kennis, Paula Lemmens, Bert Forceville, Jozef De Cupere, Arlette Van den Bosch, Kristien en Rik Van Horebeek en René Pollers dopen hun kind “De Zonnebloem”.

Arlette tekent het embleem, dat tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt. Er moet natuurlijk ook nog een stuk gekozen worden. “Misdaad aan het Meer” van Batson wordt uitgekozen als startstuk. In januari 1981 beginnen de repetities in een regie van Jef De Cupere. Een technische ploeg wordt samengesteld en samen worden bergen gezaagd en decors geschilderd. Het noodlot sloeg echter toe en één van de actrices dient vervangen te worden, wegens overlijden van haar moeder.

En dan, de grote dag! In de gemeentelijke turnzaal van Lubbeek wordt op zaterdag 4 april 1981 de première gehouden voor een publiek van 40 personen. De dag erna verhuist het decor en wordt een schitterende voorstelling gegeven in de parochiezaal van Sint-Bernard voor maar liefst 400 personen. Dit publiek zoekt op dit ogenblik nog steeds naar de ontknoping van deze thriller…

Het hele team zakt in mekaar na dit huzarenstukje, maar het onvergetelijke applaus doet iedereen besluiten: “Wij doen voort!'”

Het begin van een bloeiende vereniging, waarin leden die gebeten zijn door het toneelvirus elkaar vinden. Het resultaat is voor ons trouw publiek elk jaar een schot in de roos. Men spreek van “terugkerende toneelhoogdagen.”

Nog steeds een bloeiende kring!

De laatste jaren kent de kring een golf van vernieuwing. Een nieuw leescomité werd opgericht dankzij de passie van Bart Rasschaert. Samen met enkele lustige lezers kiezen zij de stukken uit en contacteren zij acteurs en regisseurs. Het bestuur werd ook uitgebreid. Dankzij de kluscapaciteiten van enkele leden werden noodzakelijke infrastructuursaanpassingen achter de schermen uitgevoerd. Een vochtige opslagruimte werd 2 jaar geleden onder handen genomen en hervormd tot een loge voor de acteurs. Bovendien werd het materiaalkot volledig gereorganiseerd. Bij de vernieuwingsgolf hoort ook een nieuwe website. De oude had immers net geen tien jaar dienst gedaan!
Uiteraard kunnen we ook nog rekenen op alle andere leden en vooral op onze kern van “ervaren rotten”.

Gelauwerd door de jury

2016:  Eerste afdeling :
De schoonzusters (Michel Tremblay / regie Jonas Van Thielen)

2013:  Tweede afdeling :
De os en de ezel (Lode Ansoms / regie Steven Devillé)

2010:  Eerste afdeling :
De zevende zonde (Pol Anrys / regie Marc Meulemans)

2007 : Uitmuntendheid :
De vossenjacht (Hugo Claus / regie Paul De Wijngaert)

2004 : Eerste afdeling  :
Doodskopvlinder (Frans Cools / regie Raf Stabel)

2001 : Eerste afdeling  :
De Zetel (Paul Coppens / regie Raf Stabel)

1998 : Tweede afdeling  :
De reis (Leo Behaegel / regie Mieke Peys)

1995 : Tweede afdeling  :
Een vlo in ’t  oor (Georges Fedeau / regie Jef Rasschaert)

1992 : Eerste afdeling  :
Dagboek van Anne Frank (F Goodrich/A Hackett / regie Julie Godts)

1989 : Eerste afdeling  :
Vrouwen geen probleem (Woody Allen / regie André Van den Haute)

1986 : Derde afdeling  :
Het Leven is een feest (Alfonso Paso / regie Lode Pools)

1982 : Tweede afdeling A  :
Tantum Ergo (Lode Pools / regie Lode Pools)

1982 : Aanmoediging  :
De klok sloeg twaalf (James Reach / regie Jef Decupere)